Popüler Yayınlar

23 Kasım 2015 Pazartesi

Yüksek Gerilim Hattı Toplar Ne İşe Yarar

Yüksek Gerilim Hattı Topu Ne İşe Yarar ?

 Yüksek gerilim hattı üstündeki toplar hakkında birçok rivayet vardır,ama gerçeği nedir?
  1.Yanlış:Birbirine sürtmesin diye takıldığı 
  Birbirine sürtmesi önemsiz çünkü dışı yalıtkan.
  2.Yanlış:Genleşmeye dayalı olduğu
  aslında mantıklı bir yaklaşım ama zaten boyları pay bırakılarak kurulmuşlardır.

 Doğrusu:Ben burdayım demek için evet, yanlış duymadınız ben burdayım demek için onun adı İKAZ TOPU dur.Helikoper,planör,uçak vb. gibi araçların teli farketmesi için tasarlanmıştır.

İKAZ TOPU NEDİR ?



Yuksek gerilimli E.İ.H.'nın uçak, helikopter gibi Hava Taşıtları Tarafından (çıplak göz Veya radarda) yılında tekrar görülebilecek sekilde işaretlenmesi Için Kullanılan alüminyumdan minimal- Edilmiş kırmızı-beyaz renklerde anodik Film Kaplı, iki parçalı Yaklasik 4kg ağırlığında küredir.









İkaz küresinin önemini anlatan bir haber:
5 askerin şehit olduğu kazada korkunç ihmal. Genelkurmay'ın talebine rağmen helikopterin çarptığı elektrik tellerine uyarı topu takılmamış.

Erzincan'da yüksek gerilim hattına takılıp yere çakılan helikopterde şehit düşen 5 asker ihmal kurbanı oldu. Genelkurmay'ın 2003'te TEİAŞ'ı bölgedeki gerilim hatları için uyardığı ama tellere 15'er dolarlık ikaz toplarından takılmadığı ortaya çıktı. 

35 BİN DİREKTE TOP YOK 
TEİAŞ Proje Müdürü Nuri Ceylan "Genelkurmay uyarınca 2003'ten sonra yapılan direklere uyarı topları takılmaya başlandı. Ama helikopterin çarptığı hat 1973'te yapıldığı için takılmadı" dedi. Ceylan'a göre Türkiye'deki 45 bin direğin 35 bininde uyarı topu yok!

2 yorum:

  1. Merhaba. Bu İkaz Toplarının poz numaraları yok herhalde... Çünkü OSKA'da çok aradım yoktu. Bu İkaz Topları hakkında bilgi alabileceğim site ismi ya da irtibat numarası var mı? Çok teşekkürler. İyi günler.

    YanıtlaSil