Popüler Yayınlar

24 Kasım 2015 Salı

Mustafa Kemal Atatürk Hakkında 10 Bilgi

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

1) "Ata" lafını sevmezdi

''Atatürk'' hitabını ilk kez dönemin Türk Dil Kurumu Başkanı bir konuşmasında kullanmıştır. Mustafa Kemal de çok beğenerek soyadı olarak almıştır. Fakat kendisine ''Ata'' diye hitap edilmesinden hiç hoşlanmazdı.

2)En sevdiği yemek

Manastır Askeri Lisesi yıllarından kalan bir alışkanlıkla hayatı boyunca en sevdiği yemek kuru fasulye ve pilav olarak kaldı. Tatlıya düşkün değildi ama canı istediğinde çok sevdiği gül reçelini tercih ederdi.

3)En büyük hayali dünya turuna çıkmaktı

Ömrü yetseydi bir dünya turuna çıkıp Türk dili ve tarihi üzerindeki çalışmalarını genişletmek en büyük hayaliydi.

4)Başucu kitabı ''Çalıkuşu''ydu

Atatürk'ün binlerce kitabı vardı. Ama bunların arasında bir tanesini hayatı boyunca hatta cephede bile başucundan ayırmadı. Reşat Nuri Güntekin'in ünlü ''Çalıkuşu'' romanını hep yanında taşır, her gün rastgele bir yerinden açar birkaç sayfa okurdu.

5)Kabul salonundaki at yavrusu

Atlardan sonra en sevdiği hayvan köpekti. ''Foks'' adını verdiği köpeği Gazi'nin yatağının ayak ucunda uyurdu. Hayvanlara düşkünlüğü o dereceydi ki bir gün misafirlerinin de görebilmesi için yeni doğmuş bir tay ve annesinin Çankaya Köşkü kabul salonuna getirilmesini bile emretmişti.


6)Tam bir salon adamı

En sevdiği dans valsti. Müzik zevki çeşitlilik gösteriyordu. Klasik Batı müziği dışında Anadolu ezgilerini de severek dinlerdi.

7)Gömleklerinin tümü beyazdı

Gömleklerinin hepsi beyazdı. Bu gömlekler ilk yıllarda İsviçre'de özel olarak dikilirken sonra yerli malı kullanma kampanyasına öncülük edebilmek için Beyoğlu'nda bir terziye diktirilmeye başlanmıştı. Takım elbiselerine çok özenliydi

8)Takım elbiselerine çok özenliydi

Takım elbiselerinin tasarımlarını kendisi yapardı.

9)Ölçüleri

Atatürk'ün boyu 1.74 idi. Hayatının son dönemlerine kadar 76 olan kilosu hastalığının ilerlemeye başlamasıyla 46'ya kadar düşmüştü. 43 numara siyah rugan ayakkabı giyerdi.

10)Rumeli Şivesi

Atatürk özenli ve temiz bir Türkçe konuşurdu. Ancak bazı kelimeleri Rumeli şivesiyle telaffuz ederdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder